Fatete ceramice

Fatete ceramice sunt laminate de portelan sau fatete laminate dintr-o ceramica special care se poate realiza cu grosimi foarte reduse, stabilitate coloristica si duritate asemanatoare cu a dintelui natural.

Fatetarea dentara reprezinta o procedura stomatologica de refacere ce se incadreaza in categoria esteticii dentare, deoarece poate imbunatati forma, pozitia, aspectul si culoarea dintilor.

fatete-ceramice-2fatete-ceramice-1

Fatetarea poate fi:
1. indirecta – fatetele sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara,din material ceramic, timp in care (2 - 3 saptamani) pacientul poate purta fatete provizorii,
2. directa - fatetele sunt realizate in cabinetul medicului stomatolog, din compozit (bonding)
Fatetele ceramice sunt mai rezistente, mai scumpe si au o durata de viata mai indelungata (pana la 15 ani) decat cele din materiale compozite (pana in 2 ani). Totodata, materialul compozit isi poate schimba culoarea in timp, insa ceramica are transluciditatea si stralucirea smaltului natural.

Indicatii pentru fatete ceramice
Fatetarea poate fi realizata pe un singur dinte sau pe mai multi, chiar pe intreaga portiune a arcadelor vizibila in timp ce zambim - de obicei pana la 10 dinti anteriori pe fiecare arcada. Fatetele ceramice pot rezolva probleme precum:
- spatieri si diasteme (strungareata);
- fracturi de unghiuri in smalt si fisuri ale dintilor;
- discromii datorate tratamentelor endodontice, medicamentelor sau fluorozei;
- eroziunea smaltului;
- dinti strambi, inegali si nealiniati corect;
- obturatii mari inestetice pe dintii anteriori;
- hipoplazii de smalt;
- amelogeneza imperfecta;
- dinti prea scurti;
- dinti cu o rotatie usoara;
- dintii conoizi.

Contraindicatii pentru fatete ceramice
-Pacienti cu obiceiuri parafunctionale,care scrasnesc din dinti. Fatetele din material ceramic se pot fisura sau sparge cu usurinta la un pacient care sufera de bruxism. Mai intai se aplica o gutiera speciala care se poarta noaptea timp de 6luni, un an, pentru detensionarea musculaturii.
- Dinti cu o cantitate de smalt necorespunzatoare sau insuficienta nu pot fi acoperiti cu fatete de portelan deoarece acestea se cimenteaza doar pe smaltul dentar.
-Pacienti cu boli parodontale active si descompunere dentara. Dintii ce urmeaza a fi fatetati trebuie sa fie sanatosi, cu implantare buna in os.
- Igiena orala deficitara.
- Morfologie(forma) coronara nefavorabila.
- Ocluzie(muscatura) incorect echilibrata la nivelul dintilor laterali(masele). Daca dintii din zona de masticatie nu ofera echilibru si stabilitate la inchiderea gurii si in miscarile functionale, nu se pot aplica fatete pe dintii frontali, pentru ca ele vor fi supuse unor forte orizontale de forfecare ce duc la desprinderea sau fractura lor.

Procedura de fatetare dentara

Primul pas in restructurarea zambetului cu ajutorul fatetelor ceramice este discutia preliminara cu medicul dentist estetician si stabilirea obiectivelor tratamentului.Cu ajutorul tehnicii fotografice medicul poate explica si exemplifica pacientului posibilitatile de restaurare cu ajutorul fatetelor dentare. Se fac ,de asemenea, machete provizorii ( mock-up) pe care pacientul le vede, le poate purta o perioada, care se pot modifica in functie de dorinta individuala a pacientului, de adaptarea functionala in masticatie si fonatie. Dupa ce se definitiveaza astfel forma, dimensiunea, proportia optima la care se doreste sa se ajunga, se vor realiza si fatetele definitive.Ele se fixeaza pe dinti cu adizivi speciali, foarte rezistenti, la culoarea proprie dintelui.
In functie de rezultatul asteptat de pacient, acesta poate alege intre fatetare si alte tratamente alternative: albire dentara, restaurare coronara, tratament ortodontic.

Preparatia dintelui este stabilita in functie de tipul de fatetare stabilita cu ajutorul mock-up-ului, respectiv lucrarea provizorie care mimeaza rezultatul final scontat. Sunt situatii in care se pot realiza fatete ceramice „no prep", adica fara slefuirea suprafetelor dintilor, sau care necesita prepararea dintilor prin slefuire. Aceasta etapa consta in slefuirea reductionala minima a smaltului, cu ajutorul frezei dentare, pe o adancime de 0,3 - 0,8 mm, pe portiunea unde va fi lipita fateta. Utilizarea anesteziei nu este obligatorie, insa este indicata pentru pacientii anxiosi sau foarte sensibili.

Amprentarea - Dupa pregatirea dintilor este necesara amprentarea, pentru ca fatetele ceramice sa se potriveasca perfect anatomiei pacientului. Pana la realizarea fatetelor in laboratorul dentar, medicul aplica o lucrare provizorie, dar pentru ca preparatiile sunt minime, aceasta are grosime foarte redusa si stabilitate mica, deci pacientul trebuie sa fie foarte atent in masticatie. Dupa slefuire dintii au suprafata mai rugoasa si colturile ascutite, si este normal ca acestia sa fie mai sensibili la stimuli reci sau fierbinti, de aceea este important sa mentina lucrarea provizorie pe dintii cu preparatii pana la realizarea restaurarii finale.

Cimentarea fatetelor ceramice - Lipirea fatetelor este ultimul pas al procedurii si totodata momentul in care pacientul isi va putea admira stralucirea noului zambet mult dorit. Dupa ce verifica fatetele pentru a se potrivi perfect, medicul executa un gravaj de curatare si decontaminare pe suprafata dintilor, aplica un adeziv special, de aceeasi culoare, pe fiecare fateta si lipeste fateta definitiv de dinte, prin tehnica de bonding.

Fatete fara preparatie - Desi fatetele dentare sunt o procedura ce necesita prepatatie minima a dintelui, noile materiale ceramice permit realizarea unor fatete foarte rezistente si suficient de subtiri pentru a elimina necesitatea slefuirii smaltului. Acest tip de fatete se pot realiza atunci cand nu sunt necesare corectari de pozitie pe dinti rotati sau evazati. Fatetele „no prep" au grosimea unei lentile de contact si ofera posibilitatea unei proceduri reversibile, spre deosebire de fatetele ceramice clasice. Daca sunt intretinute in mod corect si in conditiile unei igiene orale corespunzatoare aceste fatete pot avea aceeasi rezistenta ca cele clasice.

Avantajele fatetelor ceramice
- In primul rand, fatetele fizionomice din material ceramic ofera un aspect estetic exceptional, datorita asemanarii perfecte cu smaltul dentar. Ele au transluciditate, permitand trecerea luminii,au stralucire si culoare ce pot copia perfect dintele natural.
- Fatetele ceramice sunt rezistente la actiunea colorantilor din alimente si lichide, spre deosebire de fatetele din rasini compozite. Aceasta proprietate este un adevarat beneficiu pentru pacientii care consuma frecvent cafea, vin rosu, ceai sau tutun.
- Fatetarea dentara este o procedura restaurativa minim invaziva, mai conservatoare decat coroana dentara.
- Portelanul este un material tolerat foarte bine de tesuturile gingivale.
- Rezistenta mecanica crescuta.
- Fatete fara preparatie nu necesita prepararea smaltului dintelui.

Dezavantajele fatetelor ceramice
- Fatetele ceramice clasice - cu slefuirea dintelui - reprezinta o procedura ireversibila.
- Procedura estetica costisitoare.
- Discromiile accentuate nu pot fi reparate.
- Fixarea nu este intotdeauna eficienta; pot cadea in lipsa unei ingrijiri adecvate.
- Daca se fisureaza sau fractureaza, de cele mai multe ori fatetele din portelan nu pot fi reparate.
- Dintii acoperiti cu fateta sunt la fel de vulnerabili in fata cariilor.
- In urma indepartarii unui strat de smalt, dintele poate ramane hipersensibil.
- Ceramica este rezistenta, insa in acelasi timp fragila - nu rezista la forte de torsiune.

Sistem Implanturi - SKY Fast & Fixed

Ce inseamna SKY Fast & Fixed?

fast fixed1Multi pacienti ajung in cabinetul dentar cu probleme complexe, care ar presupune multiple sedinte de tratament, in urma carora acestia ar deveni purtatori de proteze mobile. Desigur, toti pacientii potentiali sau deja purtatori de proteze mobile isi doresc o dantura fixa, care sa asigure stabilitate in masticatie, siguranta si incredere in viata sociala, dar fara o asteptare indelungata sau costuri foarte mari. Aceste desiderate au stat la baza studiilor din ultimii 15 ani din diverse clinici de implantologie de renume, studii care au dus la perfectarea unui sistem deja aplicat si verificat, numit FAST&FIXED, mai simplu REPEDE SI FIX.

Intr-o SINGURA sedinta se indeparteaza dintii compromisi, se fixeaza sase implanturi pentru maxilarul superior , respectiv patru implanturi pentru mandibula, se elaboreaza o lucrare fixa, estetica, functionala pe care pacientul o poarta 3-6 luni. In aceasta perioada implanturile se integreaza , lucrarea purtata pe acesta perioada ajuta pacientul si medicul la realizarea unei lucrari definitive in conformitate cu dorintele estetice ale pacientului, dar si echilibrata din punct de vedere al functiilor de masticatie si fonatie.

Avantajele folosirii sistemului de implantare SKY Fast & Fixed?

fast fixed2Firma germana BREDENT a perfectat acest sistem unitar de implanturi, conexiuni de amprentare si bonturi speciale de ancorare a lucrarilor fixe finale. Avantajul major al folosirii sistemului SKY fast & fixed de laBredent este ca acum avem posibilitatea de a oferi pacientilor, intr-o singura zi, dinti ficsi cu care pot mastica imediat dupa operatie, relund viata sociala intr-un timp record. Evita perioade lungi de vindecare, interventii laborioase de aditie osoasa, la costuri mai reduse decat procedurile clasice.
Cum se realizeaza implantare si protezare intr-o singura sedinta cu sistemul Fast & Fixed?

Procedurile de extractie, implantare si restaurare temporara se fac intr-o singura operatie pe parcursul unei singure zile.
Sistemul prevede aplicarea unor implanturi angulate, care folosesc la maxim oferta osoasa existenta a pacientului, evitand astfel anumite zone de risc, adica golul dat de sinusul maxilar sau canalul unui nerv la mandibula. Aceste elemente au impus, in tehnicile clasice, realizarea unor interventii suplimentare de aditie osoasa sau ridicare de sinus( sinus lift).

Executia puntii provizorii, perfect pasiva, fara tractiuni pe implanturi, se realizeaza intr-un termen de circa 2 ore.
Posibilitatea de planificare exacta, anticipata, a timpului si a costurilor elimina riscul, atat pentru medic cat si pentru pacient, de a fi in posturi neplacute generate de situatiile in care timpul, costul, sau chiar ambele ar fi fost variabile, functie de timpul de vindecare si alte probleme neprevazute ce pot aparea.

Radiografia Dentara

Radiografia dentara ofera informatia primara, vitala, pentru un tratament dentar corect si complet.
In clinica noastra puteti beneficia de un diagnostic précis si o verificare rapida a tratamentului efectuat datorita APARATULUI DE RADIODIAGNOSTIC DENTAR RETROALVEOLAR dotat cu SENZOR INTRAORAL . Radiografia digitala astfel obtinuta permita vizualizarea pe computer a unor leziuni care nu pot fi reperate pe filmele dentare clasice, ele pot fi trimise electronic, stocate, urmarita evolutia in timp etc. Timpul de expunere fiind redus la fractiuni de secunda, expunerea la radiatii este de aproximativ cinci ori mai mica decat la radiografia dentara pe film.

dentotal-radiologie-03

dentotal-radiologie-02

dentotal-radiologie-01

Tratamente Parodontale

profilaxie, tratament si mentinere in boala parodontala, parodontoza


 

periodontal-treatment

Boala parodontala sau Paradontoza este o boala care afecteaza radacina dintilor, mai precis sistemul de suport al dintilor. Ea se datoreaza in pricipal unei igiene orale precare care favorizeaza formarea tartrului dentar. Tartrul dentar se depune intre dinte si gingie determinand indepartarea gingiei, a ligamentelor dentare, apoi o osului de sustinere din jurul dintelui. Microbii gasesc in tartru un mediu propice de dezvoltare , ei fiind responsabili de inflamarea gingiei ( gingivita),apoi distrug ligamentele si determina resorbtia osului din jurul dintelui. Pe termen lung, boala parodontala netratata duce la pierderea dintilor, asociata cu o atrofie accentuata a osului maxilar.

Placa bacteriana si tartrul
Tartrul este considerat un factor iritativ local, si din aceasta cauza trebuie indepartat periodic, in scop preventiv si curativ, de pe suprafetele coroanelor si radacinilor. Tartrul se formeaza prin mineralizarea placii bacteriene.

Ce este placa bacteriana?
Cavitatea orala este in mod obisnuit plina de bacterii. Acestea, in combinatie cu alte particule si cu mucusul salivar, formeaza in mod constant o pelicula lipicioasa pe suprafata dintilor, numita placa bacteriana.
Placa bacteriana,fiind o aglomerare bacteriana aderenta de suprafata dintilor, nu poate fi indepartata prin jet de apa sau simpla clatire. Placa bacteriana poate fi prezenta si pe alte suprafete din cavitatea bucala: suprafetele obturatiilor(plombelor), ale protezelor, aparatelor ortodontice, implanturilor dentare. Formarea placii bacteriene incepe la o ora dupa periaj si se acumuleaza in cantitate maxima dupa 30 de zile in functie de dieta (in special zaharurile si carbohidratii asigura o matrice favorbila), fumatul (usuca mucoasa bucala,reduce oxigenarea tesuturilor), starea de igiena locala, etc.
Placa bacteriana supragingivala este de culoare alb-galbena si are consistenta moale la inceput si poate fi indepartata cu usurinta. Cu timpul, aceasta se mineralizeaza si devine tartru, fiind mai dura si mai aderenta, iar culoarea sa devine maroniu spre negru prin impregnare cu pigmenti din alimente sau nicotina, in cazul fumatorilor.
In functie de localizare, se diferentiaza doua tipuri de tartru:
1. Tartru supragingival;
2. Tartru subgingival.
Tartrul subgingival este o continuare a tartrului supragingival in spatiul de sub gingie, fiind de culoare maroniu inchis spre negru, avand o consistenta "pietroasa" si o aderenta crescuta la structurile dentare.

Cauzele bolii parodontale
Placa bacteriana , daca nu este indepartata zilnic, se mineralizeaza si se transforma in tartru dentar. Acesta nu poate fi indepartat prin periaj , ci numai profesional, de catre medic sau asistenta igienista. De aceea, tinand cont de faptul ca placa poate fi indepartata numai prin periaj si ata dentara (singura care curata eficient spatiile interdentare), igiena orala zilnica are un rol hotarator in prevenirea acestei afectiuni. Tartrul dentar, prin acumularea sa, indeparteaza mecanic gingia de pe dinte, iar microbii din componenta sa o inflameaza, cauzand primul stadiu de afectiune parodontala, numit gingivita.

Pacientii se prezinta cu urmatoarele simptome :

  • Gust neplacut in gura si respiratie urat mirositoare;
  • Gingii inflamate, de culoare rosu aprins;
  • Gingii sensibile care sangereaza cu usurinta;
  • Prurit (mancarime) a gingiilor;
  • Dinti cu gingii retrase;
  • Masticatie dureroasa;
  • Sensibilitate dentara la rece, cald, dulce, acru;
  • Dinti mobili;
  • Puroi care apare la baza dintilor;
  • Lucrarile fixe (puntile) par scurte iar protezele partiale nu se mai adapteaza doarece dintii restanti se deplaseaza.

Principalii factori de risc, ce pot agrava afectiunea initial localizata doar gingival sunt:

  • Fumatul, stresul, modificarile hormonale sau predispozitia genetica sunt doar cativa dintre factorii de risc ai parodontozei, cunoscuta si sub numele de boala parodontala.
  • Fumatul este unul din principalele motive de aparitie si dezvoltare a bolii parodontale. In plus, sansele de succes ale tratamentului parodontal sunt drastic reduse de continuarea fumatului.
  • Modificarile hormonale (fete/femei) - apar in timpul menstruatiei, sarcinii, alaptarii, datorita consumului de anticonceptionale si determina o usoara inflamare a gingiilor care favorizeaza invazia microbiana in lipsa unei igiene corespunzatoare, determinand gingivita (in special in sarcina).
  • Diabetul - persoanele diabetice sunt predispuse la infectii, inclusiv la cele parodontale.
  • Medicamentele (steroizii, medicamente antiepileptice, medicatia pentru cancer si anticonceptionalele orale) - multe medicamente prescrise pentru alte afectiuni ale organismului reduc considerabil fluxul salivar din cavitatea orala. Datorita faptului ca saliva contine multe substante protectoare pentru tesuturile din gura, reducerea cantitativa a acesteia "expune" gura la atacul microbian, respectiv infectiior, cum este cea parodontala. Alte medicamente determina cresterea exagerata a gingiilor, determinand o igienizare mult mai dificila.
  • Bolile organismului - precum cancerul si SIDA, impreuna cu medicamentele pentru tratamentul acestora, pot afecta negativ starea de sanatate a gingiilor.
  • Predispozitia genetica - unele persoane sunt mai predispuse la boli parodontale decat altele.
  • Stress-ul - determina o scadere imunitara care expune si gingiile la instalarea si dezvoltarea afectiunilor parodontale.
  • Dintii incorect aliniati (strambi) sunt mai dificil de curatat ,in special in spatiile interdentare, si predispun pacientul aproape intotdeauna la boala parodontala.
  • Tratamente dentare incorecte , respectiv coroanele, puntile si obturatiile (plombele) vechi si/sau incorect adaptate, determina retentia de placa bacteriana cu aparitia bolii parodontale.
  • Consumul cronic de alcool afecteaza atat pe cale locala (iritarea tesuturilor moi) cat si pe cale generala, metabolica starea de sanatate orala.
  • Igiena deficitara pacientii care nu respecta regulile de igiena orala si evita cabinetul dentar pentru igienizarile profesionale periodice vor dezvolta in mod sigur boala parodontala.
  • Dieta alimentara dezechilibrata si consumul de alimente dulci si lipicioase sau de bauturi carbogazoase.
  • Prevenirea bolii parodontale
  • Igiena individuala riguroasa , un periaj corect, utilizarea atei dentare si a apei de gura, precum si igienizari profesionale realizate periodic in cabinet (din 6 in 6 luni).

Tratamentul profesional de igienizare este realizat de medicii nostri,care se vor asigura ca dupa prima vizita ati inteles cum se face un periaj corect, cum se foloseste ata dentara si care este rolul igienei orale in prevenirea sau stabilizarea bolii parodontale. Cu ajutorul tehnologiei vi se va prezenta placa bacteriana, veti vedea ariile neatinse de periuta dentara. Se acorda o atentie deosebita indepartarii placii bacteriene si a tartrului de la nivel subgingival, fara sa fie afectate structurile dentare si gingivale. Suprafetele dentare grosier curatate vor fi netezite prin tratament de air-flow, vor fi lustruite cu ajutorul pastelor profilactice, dezinfectate , operatiunea de igienizare incheindu-se cu aplicarea topica de geluri si medicamente in spatiile din jurul dintilor (in cazurile unor leziuni parodontale mai profunde).

  • Renuntarea la fumat.
  • Controlul de specialitate si monitorizare riguroasa a bolii din partea pacientilor diabetici .! Atentie: diabetul favorizeaza agravarea bolii parodontale, insa boala parodontala netratata poate intretine diabetul.
  • Controale anuale la pacienti cu antecedente de boala parodontala in familie. Este indicata o monitorizare si la nevoie profilaxie precoce la tinerii ai caror parinti sau bunici sufera de boala parodontala.
  • Evitarea (pe cat posibil) a factorilor de stress, consultarea unui psihoterapeut, etc.
  • Rezolvarea problemelor dentare in totalitate : schimbarea lucrarilor si a plombelor vechi, alinierea dintilor daca este cazul (medic specialist ortodont).
  • Dieta echilibrata

Consumati alimente variate, din toate grupele alimentare : cereale, lactate, carne, peste, etc. Eliminati gustarile dintre mese si periati dintii dupa consumul de alimente lipicioase.

Complicatiile bolii parodontale
In unele studii, cercetatorii au observat ca oamenii cu afectiuni parodontale ( comparativ cu persoanele sanatoase parodontal) au fost predispuse sa dezvolte boli de inima sau diabet, unii chiar accidente vasculare. Alte studii au aratat ca femeile cu parodontopatii au mai multe sanse decat cele cu gingii sanatoase sa nasca copii prematuri, cu greutate mica la nastere.
Un lucru este cert: microbii din pungile parodontale sunt transportati de sange in tot organismul, producand imbolnaviri si infectii la distanta, cea mai cunoscuta fiind boala de focar (boala grava de inima de cauza microbiana). Controlul acestor infectii poate salva dintii,cea ce ar trebui sa fie un motiv suficient pentru a determina pacientii sa aiba grija de sanatatea dentara.

Igienizarea profesionala
In primul rand, cu ocazia consultatiei in clinica noastra, medicul de specialitate impreuna cu asistentul igienist vor intocmi o fisa de istoric medical identificand problemele de sanatate generala si conditiile de baza sau factorii de risc ce conduc la boala parodontala.Vor fi inspectate cu atentie cavitatea orala, dintii si mucoasele si se vor masura "buzunarele" (pungile parodontale) aparute in jurul dintilor, intocmind o "harta parodontala" in fisa pacientului. In mod normal, aceste spatii nu ar trebui sa depaseasca 3 mm in profunzime. Pentru a vedea pierderea de masa osoasa, dar si pentru intregirea diagnosticului, vom realiza radiografii digitale seriate, foarte utile pentru monitorizarea evolutiei bolii de-a lungul etapelor terapeutice.

Scopul principal al tratamentului este acela de a controla infectia.
Numarul programarilor si tipurile de tratament pot varia, in functie de gravitatea bolii parodontale. Orice tip de tratament ales impune din partea pacientului o colaborare totala, in sensul unei igiene orale riguroase realizata individual cu constiinciozitate, conform indicatiilor primite. Medicul poate recomanda modificarea anumitor comportamente, cum ar fi renuntarea la fumat, tratarea tuturor problemelor dentare, schimbarea medicatiei pentru alte afectiuni, ca o modalitate de a imbunatati rezultatele tratamentului.

Tratamentul propriu-zis incepe cu scalarea si planarea radiculara
Medicul parodontolog impreuna cu igienistul dentar indeparteaza placa printr-o metoda de curatare profunda numita scalare si planare radiculara. Scalarea inseamna detartrajul minutios, manual si cu piezo-ultrasunete, deasupra si de sub linia gingiei. Planarea radiculara netezeste radacina dintelui eliminand acumularile bacteriene ce produc si intretin boala parodontala. Nu exista durere, se realizeaza cu anestezie locala, fara discomfort . Cand pungile osoase sunt profunde,ele vor fi eliminate pentru a nu mai exista spatii retentive pentru bacterii.

Medicatie locala si generala
Medicamentele se utilizeaza cu succes in tratamentul bolii parodontale, insa intotdeauna ca adjuvant al procedurilor chirurgicale, dupa inlaturarea factorilor cauzali. Eficienta aplicatiilor medicamentoase locale este in directa legatura cu gravitatea bolii si cu gradul de sangerare.
Medicament Ce este? De ce se foloseste? Cum se foloseste?
Apele de gura Solutii antiseptice care contin clorhexidina Controlul infectiei sau dupa chirurgia parodontala Clatire orala la indicatia medicului sau igienistului
"Chips-uri" antiseptice O folie mica compusa din gelatina si clorhexidina Controlul infectiei local si reducerea profunzimii pungilor parodontale Dupa scalare si planare se introduce in punga unde se dizolva lent, in timp
Gel cu antibiotic Gel care contine doxicilina Controlul infectiei local si reducerea profunzimii pungilor parodontale Dupa scalare si planare se introduce in punga unde se dizolva lent, timp de 7 zile
Microsfere cu antibiotic Particule mici, rotunjite ce contin antibiotic numit minocyclina Controlul infectiei local si reducerea profunzimii pungilor parodontale Dupa scalare si planare, periodontistul le introduce in pungi, unde se dizolva lent, in timp
Enzime supresoare O doza scazuta de antibiotic ( doxycycline) care mentine enzimele distructive ale organismului sub control Pentru blocarea raspunsului enzimatic al organismului (daca nu este controlat, anumite enzime poate descompune tesutul parodontal) Sub forma de capsule, se administreaza dupa scalare si planare
Antibiotice orale Tablete sau capsule cu antibiotice Pentru tratamentul de scurta durata a infectiilor acute ori a infectiilor parodontale persistente Tablete sau capsule administrate pe cale orala

Tratamentul chirurgical
1. Operatia cu lambou
Abordarea chirurgicala este necesara atunci cand, dupa scalare si planare profunda, asociata cu tratament medicamentos, in jurul dintilor raman zone de rezorbtie osoasa numite pungi parodontale, in care se strange tartrul si implicit bacteriile patogene. In final, gingiile se retrag usor dupa vindecare, in urma repozitionarii lor pe noul plan osos. Astfel, bacteriile nu vor avea unde sa retentioneze, iar igiena orala va fi efectuata mult mai usor.
2. Grefe de os si tesut
In completarea operatiei cu lambou, medicul poate sugera, atunci cand este cazul, grefele de os si de tesut. Acestea reprezinta o modalitate de inlocuire sau stimulare a cresterii de tesut osos si gingival nou. Tehnica se numeste regenerare tisulara ghidata si implica utilizarea de solutii, granule osoase si membrane "transplantate" in locurile distruse de boala parodontala.
Deoarece fiecare caz este diferit, nu este posibil sa se prevada cu certitudine care va fi succesul pe termen lung a acestor grefe. Rezultatele tratamentului depind de multi factori, inclusiv cat de mult a progresat boala parodontala, cat de bine mentine pacientul igiena orala la domiciliu si de anumiti factori de risc, cum ar fi fumatul, alcoolul, care pot sa reduca dramatic sansele de succes.
Vindecarea si stabilizarea acestei boli, in special daca pacientul se adreseaza medicului intr-o faza avansata, depind de intelegerea de catre bolnav a importantei respectarii indicatiilor specifice , individuale de igiena orala zilnica.


 

Protetica Dentara

Reechilibrare functionala completa la pacientii cu disfunctii masticatorii majore


 

protetica dentara-1

protetica dentara-2

 

 

 

 

 

 

 

 

Protetica dentara in era digitala
Cele mai frecvente probleme ale molarilor cu carii extinse sau cu tratament de canal ( fara nerv) sunt fracturile. Am ales un exemplu simplu de fractura care nu mai poate fi rezolvata printr-o simpla obturatie ( plomba) de compozit, ci doar prin refacere protetica . Pana nu demult aceste cazuri necesitau slefuirea dintelui, amprentarea lui si realizarea in laboratorul de tehnica dentara a unei coroane care reface integritatea molarului. Procedura implica minim 3 vizite la dentist si un interval de 10-14 zile. Acum, cu ajutorul tehnologiei digitale, dintele poate fi scanat intraoral si se poate reface intr-o singura sedinta, direct in cabinet. Cu un soft CAD se proiecteaza viitoarea incrustatie( inlay sau onlay) si un robot numit CAM frezeaza din blocuri ceramice sau de zirconiu respectivul element protetic. Acesta se probeaza, se adapteaza si se fixeaza adeziv in aceeasi sedinta.

Dupa cel mult o ora pacientul poate parasi cabinetul dentar cu dintele protezat definitiv, estetic si durabil.

aa

bb

 

Profilaxie stomatologica

In cabinetul dentar profilaxia este importanta, atat pentru prevenirea bolilor dentare, cat si pentru mentinerea rezultatelor obtinute in urma diferitelor tratamente.
Actiunile profilactice au ca scop indepartarea factorilor ce duc la dezechilibre ale florei microbiene din cavitatea bucala. Acestia sunt placa bacteriana, tartrul, diverse micoze sau chiar obiceiul multor pacienti de a respira pe gura ( oral).Medicii nostri acorda o importanta deosebita, in timpul consultatiilor, sau dupa interventii de urgenta, instruirii individualizate a pacientilor pentru imbunatatirea tehnicilor de periaj, a folosirii zilnice a atei dentare, constientizarea necesitatii unui detartraj periodic.

q1q2q3

Procedurile stomatologice de profilaxie includ:

  •  Instructaj de igiena orala individualizata, in functie de situatia clinica a fiecarui pacient - tehnici de periaj, folosirea atei dentare si a periutelor interdentare;
  •  Indepartarea placii bacteriene si a petelor;
  •  Detartraj supragingival si subgingival;
  •  Fluorizare topica;
  •  Consiliere nutritionala pentru controlul afectiunilor dentare;
  •  Recomandarea interventiilor ORL specifice de eliberare a cailor respiratorii pentru a permite o respiratie nazala normala;
  •  Sigilare santuri si fosete pe dintii cu pigmentari sau retentivitati morfologice accentuate;
  •  Aplicare de agenti desensibilizanti pe dentina expusa sau hipersensibila;
  •  Mentinatoare de spatiu la copii si protezarea (completarea) dintilor lipsa pentru a nu favoriza aparitia zonelor retentive unde se acumuleaza bacterii, tartru .

Detartraj si Planare radiculara

Detartrajul este o procedura stomatologica profilactica prin care se indeparteaza tartrul si placa dentara formate pe suprafata supragingivala ,pe smalt, dar in special subgingival pe suprafata radacinilor dintilor naturali sau artificiali.
Planarea radiculara este o procedura prin care se netezeste suprafata radacinei dintelui pe care stat atasat tartrul subgingival.Acest procedeu se aplica doar sub anestezie locala, la pacientii cu boala parodontala si necesita urmarire periodica in cadrul terapiei parodontale specifice.

Placa bacteriana este o aglomerare de reziduuri alimentare si colonii de bacterii sub forma unei pelicule albe, ce se formeaza pe dinti dupa masa. Aceasta substanta este lipicioasa si daca nu este indepartata prin periaj, in timp, se transforma in tartru (piatra) , care este un strat dur incolor sau de culoare cenusie, galbuie. Tartrul este un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor, care stand in contact cu dintii si gingiile, duce la aparitia cariilor si la inflamatii ale mucoaselor si tesutului de suport al dintilor(ligamentele parodontale si osul). Primele semne ale inflamatiei date de tartru sunt sangerarile gingivale prelungite la periajul dentar, apoi respiratia urat mirositoare, apoi retractiile gingivale sau chiar mobilitatea dintilor.

Tatrul dentar supragingival este la inceput incolor, apoi capata o nuanta maronie si poate fi observat cu usurinta de pacientii preocupati de aspectul estetic, totodata apare halena(miros urat) si apoi carii dentare insotite de sensibilitate la stimuli. Tartrul subgingival este mai dur si mai inchis la culoare, iar in timp isi mareste volumul ,desprinde gingia de pe dinte, producand leziuni profunde in jurul dintelui. In aceasta faza pacientul are o punga parodontala, iar tratamentul devine mai complicat. Fara o redresare a tehnicilor de igienizare, control periodic si terapie de specialitate , in timp, pacientii ajung sa isi piarda dintii fie datorita bolii parodontale , fie datorita proceselor carioase dezvoltate sub tartrul necuratat la timp.

Detartrajul si planarea radiculara se realizeaza cu ajutorul unor tehnici si instrumente variate, adaptate fiecarei situatii clinice in parte.

  • Detartraj mecanic - Medicul indeparteaza tartrul prin dislocare, cu miscari de tractiune si presiune paralele cu axul dintelui. Detartrajul subgingival se realizeaza cu miscari scurte, ferme, de tip vertical, diagonal sau orizontal, cu ajutorul chiuretei. Apoi se iriga zona cu solutii de apa oxigenata si clorhexidina.

Detartrajul mecanic indeparteaza tartrul, dar nu indeparteaza foarte bine pigmentii din alimente, bauturi sau tutun. Este o tehnica mai veche care a fost aproape total inlocuita de metodele ce folosesc aparatele ultrasonice.

  • Detartraj ultrasonic - Instrumentarul ultrasonic indeparteaza tartrul prin vibratii mecanice de inalta frecventa (20. 000 - 45. 000 Hz). Aceste aparate pot avea oscilatia antrenata fie prin tensiune alternativa, fie prin tensiune electromagnetica. Aceste aparate nu traumatizeaza gingiile si dintii, iar apa eliberata prin presiune maseaza, curata si indeparteaza reziduurile si petele pigmentare.

Instrumentarul ultrasonic are eficienta marita si asigura confort pacientului,ofera accesibilitate in zonele dificil de curatat,au efect antimicrobian.
Desi detartrajul cu ultrasunete este mai eficient decat cel manual, de obicei este indicata o combinatie intre cele doua tipuri.

  • Detartraj sonic - Acest tip de detartraj este asemanator cu cel cu ultrasunete - aparatul este bazat pe principiul vibratiilor mecanice de inalta frecventa (8. 000 Hz), insa este antrenat de aerul comprimat. Detartrajul sonic lasa suprafata dintelui si a cimentului mult mai fina. Instrumentul se utilizeaza prin miscari cu usoara presiune asupra tartrului, acesta fiind fisurat.

In urma detrartajului mai pot ramane totusi mici depozite pe suprafata dintelui, care daca nu sunt indepartate vor fi baza pentru noi depuneri de tartru, ce trebuie indepartate prin periaj profesional. Slefuirea se realizeaza aplicand o pasta abraziva cu ajutorul unei periute rotative.
O tehnica noua, preferata de medicii clinicii noastre este air flow,respectiv un aparat care antreneaza un jet de bicarbonat impreuna cu apa si sableaza dintii dupa detartraj. Este complet nedureros si foarte eficient, lasand suprafata dintilor neteda si curata, astfel incat placa bacteriana si tartrul nu mai au microdenivelari pe care sa se refaca.
Detartrajul si periajul profesional sunt metode stomatologice profilactice recomandate la un interval de 6 luni, iar pentru fumatori la fiecare 3 luni.

Indicatii pentru detartraj

  • tratament profilactic;
  •  sangerari gingivale in timpul periajului;
  •  gingii dureroase sau inflamate;
  •  santuri gingivale marite;
  •  gust neplacut si halena persistenta;
  •  inainte de orice terapie dentara reparatorie.

Contraindicatii pentru detartraj ultrasonic:

  •  pacientii cu stimulator cardiac,
  •  osteomielita locala;
  •  gingivita de menopauza ;
  •  diabet instadii avansate,cu probleme de coagulare trebuie sa evite detartrajul cu ultrasunete sau cel sonic;
  •  in cazurile de reflex puternic de voma, afectiuni respiratorii detertrajul se poate face doar cu anestezie locala.

Riscurile detartrajului
Dupa indepartarea tartrului care a acoperit suprafete dentare extinse este frecventa aparitia hiperesteziei sau a hipersensibilitatii dentinare. In aceste situatii medicul indica pacientului folosirea diferitelor paste de dinti sau ape de gura cu efect curativ si previne pacientul de aparitia sensibilitatii ce poate sa se mentina cateva zile.
In timpul planarii radiculare poate aparea durerea cauzata de expunerea radacinii dentare, aceasta persistand pana la o saptamana dupa chiuretarea parodontala.Si in aceste cazuri sunt folosite geluri sau solutii care se aplica local in cabinet sau individual, dupa periajul recomandat de medic.

Estetica Dentara

Cosmetica dentara, albirea dintilor, fatete ceramice, refacerea tridimensionala a zambetului


EsteticaDentara

Estetica dentara este o specialitate stomatologica relativ noua ce reuneste tehnici si materiale cu ajutorul carora medicul dentist poate remodela zambete, poate reface complet forma, culoarea, pozitia dintilor frontali, intr-un mod perfect predictibil, controlat. Pe langa reabilitarea estetica, aceste tehnici inovatoare imbunatatesc si functiile aparatului dento-maxilar, astfel pacientul castiga nu doar un zambet plin de incredere, dar si o optimizare durabila a masticatiei si fonatiei.

Pentru multi dintre pacientii nostri zambetul este o carte de vizita, astfel primul lucru remarcat in societate, ceea ce confera incredere in sine, sunt dintii frontali. Medicul specializat pe probleme de estetica urmareste cateva aspecte:

  1.  Culoarea sa fie cat mai deschisa, stralucitoare, sanatoasa.
    • Acest aspect se corecteaza cel mai usor prin detartraj si periaj profesional, urmat de air-flow ( o sablare cu bicarbonat asociat cu diverse arome,desensibilizanti si alte substante ce completeaza igienizarea). Pentru pacientii care doresc, se fac si albiri dentare profesionale, cu o lampa speciala, protejand cu mare atentie gingia din jurul dintilor pe care se aplica gelul de albire. Substantele folosite pentru albire sunt pe baza de hidroperoxid in asociere cu azotat de potasiu care reduce sensibilitatea dentinara, protejand dintii. Acest procedeu de albire se efectueaza pe ambele arcade dentare, superior si inferior, sau doar pe anumiti dinti care au culoarea modificata in urma tratamentului de canal ( dintii devitali devin gri- maronii la unul , doi ani de la indepartarea nervului)
    • Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, fapt considerat o reactie a importantei tot mai mare pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare. Aceste tratamente cosmetice difera in privinta eficacitatii, costului, durabilitatii si a afectelor secundare. Este bine ca aceste proceduri sa fie realizate doar in cabinetul dentar, unde putem controla actiunea substantei de albire , putem proteja eficient tesuturile inconjuratoare, respectiv gingia, si putem combate rapid hipersensibilitatea dentinara care poate apare uneori in urma aplicarii gelurilor de albire. In ultimii ani materialele si tehnicile folosite s-au imbunatatit, facand aceasta procedura de albire sa devina sigura , eficienta, fara efecte secundare asupra dintilor.
  2. Proportia intre dimensiunile dintilor din zona frontala.
    • Conceptele de proportie sunt bazate pe elementele regasite in natura. Studiile au pornit de la faimoasa serie a lui Fibonacci, care functioneaza dupa principiul conform caruia numarul urmator reprezinta suma celor doua numere anterioare (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc). Din aceasta teorie a rezultat "proportia de aur": 1,618 la 1, raport care se regaseste si in proportia dintre latimile fatetelor incizivilor si cele ale caninilor.Studii multiple au putut oferi repere exacte cu ajutorul carora medicul estetician va poate reface complet zambetul.
    • Conform studiilor intreprinse, un zambet frumos si sanatos dezveleste in totalitate conturul dintilor anteriori si a celor posteriori pana la primii molari, iar marginea incizala este paralela cu marginea buzei inferioare.
  3. Simetria si respectarea liniei mediane sunt concepte importante care sunt urmarite atat in estetica dentara cat si in procedurile restaurative ale proteticii dentare.
    • Pentru ca un zambet sa fie frumos, este important ca o jumatate a arcadei sa fie cat mai identica cu cealalta jumatate. Orice dezechilibru intre cele doua jumatati este perceput de creier ca dizarmonie, dezechilibru, lipsa de stabilitate. In acelasi timp este important ca linia mediana a fetei sa coincida cu linia mediana a danturii - linia dintre cei doi incizivi centrali.
    • Dezechilibrele determinate de modificari ale proportiilor dintilor, afectarea simetriei arcadelor sau devierea liniei interincisive de la planul liniei mediane a fetei se corecteaza prin proceduri de protetica dentara ( fatete ceramice, coroane ceramice integrale sau pe zirconiu) asociate sau nu cu aparate ortodontice. Pentru a putea obtine rezultate in concordanta cu dorintele pacientului, aceste remodelari necesita o planificare riguroasa bazata pe un protocol standard de fotografii de profil, ale zambetului, liniei surasului, intraorale, care apoi sunt prelucrate pe calculator. Impreuna cu pacientul se fac modificarile mai intai pe computer, apoi se realizeaza o lucrare provizorie in laborator, care se adapteaza intraoral , se fac modificari in functie de dorintele pacientului si abia apoi putem hotari care este tehnica optima ce ne permite sa obtinem rezultatul dorit. Doar astfel putem indica aplicarea unor fatete ceramice ( cu sau fara preparatii pe dintii frontal) sau a unui anumit tip de coroane. Toate aceste proceduri sunt perfect controlabile si predictibile datorita unor tehnici si materiale , care desi sunt de generatie noua, sunt bine stapinite de specialistii nostri.

In esenta, procedurile de cosmetica dentara includ:

  • Indepartarea placii bacteriene si a petelor
  • Odontoplastie cosmetica
  • Refacerea obturatiilor(plombelor) vechi colorate sau cu carii secundare cu materiale compozite pefect adaptate la culoarea dintilor naturali, acoperirea microabraziunilor, restructurarea smaltului modificat etc.;
  • Detartraj supragingival si subgingival.
  • Albire dentara profesionala.
  • Fatetare dentara.
    • Fatete din portelan laminat, laminate de portelan sau fatete laminate - sunt ca niste lentile foarte subtiri ce se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, pentru a le imbunatati culoarea, forma sau pozitia. Pentru a intelege mai bine conceptul, putem face o analogie intre fatetele entare si unghiile false sau lentilele oftalmice ce inlocuiesc clasicii ochelari.
  • Coroane dentare ceramice de diverse tipuri si structuri.
    • Coroanele integral ceramice sunt restaurari coronare ce reusesc sa ofere un rezultat estetic si o fidelitate maxima. Coroanele dentare nu reprezinta cea mai buna optiune de infrumusetare a zambetului, deoarece necesita indepartarea unei portiuni semnificative din dinte. Alternative mai acceptabile sunt fatetele si bondingul dentar.
  • Bonding dentar.
    • Bonding este un termen din limba engleza ce denumeste un proces stomatologic complex prin care se folosesc diferite tipuri de cimenturi si adezivi pentru a asigura lipirea permanenta a doua materiale diferite. Bondingul poate reda reda structura naturala si aspectul estetic al dintilor.
  • Chirurgia estetica a tesuturilor moi(gingiei),alungiri coronare, acoperirea retractiilor gingivale(recesii).
  • Bijuterii dentare.
    • Una dintre cele mai interesante metode de a pune in evidenta dintii frumosi este aplicarea unei bijuterii dentare - o bucatica stralucitoare de cristal sau metal pretios ce va adauga un plus de stralucire zambetului dumneavoastra. Considerate o forma de arta corporala, bijuteriile dentare nu produc nicio vatamare dintelui
  • Tatuaj dentar.
    • Acest tratament excentric se refera la un desen aplicat pe o coroana ceramica ce urmeaza a fi montata pe dantura pacientului. Modelul tatuajului poate varia in limita posibilitatilor si poate fi aplicat fie pe suprafata molarilor, fie pe dintii din fata.

EsteticaDentara

Implantologie orala

Inlocuirea dintilor absenti cu implanturi de titan


 Implantologie-orala

Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o radacina dentara artificiala fabricata din titan pe care medicul dentist o introduce in osul mandibular/maxilar ,care impreuna cu un bont si o coroana dentara inlocuiește un dinte lipsa. Implanturile dentare se recomanda persoanele care si-au pierdut unul sau mai multi dinti in urma extractiilor, in urma unei boli parodontale, a unui accident sau din orice alt motiv.

12

 

 

 

 

 

Implantul dentar a devenit in ultimul deceniu o metodă de tratament sigură si simplă în cazul în care ați pierdut unul sau mai mulți dinți, sau pentru înlocuirea imediata a unor dinți total compromiși, care nu mai pot fi tratați. In multe cazuri dintele afectat poate fi înlocuit cu implant dentar chiar in momentul extracției.

Dintre avantajele aplicarii implanturilor putem mentiona:

  • înlocuirea dintelui lipsa printr-o intervenție nedureroasa, fără a afecta integritatea dinților vecini , pentru a-i folosi ca sprijin
  • menținerea înălțimii osului în zona edentata, care altfel s-ar atrofia progresiv. Cu cât se temporizeaza mai mult înlocuirea unui dinte lipsă, cu atât protezarea devine mai dificilă, deci mai costisitoare !
  • ofera o alternativa la protezele dentare sau pot stabiliza proteze totale imposibil de stabilzat

Tratamentul cu implant dentar se realizeaza , de obicei , in etape:

  • Etapa 1. Consultatia dentara stabilirea planului de tratament prin implante si efectuarea unor radiografii/tomografii si a altor analize medicale in functie de caz.
  • Etapa 2. Sub anestezie simpla se insera in os implantul dentar, etapa in urma carei gingia acopera complet zona implantata. Operatia de insertie a implantului nu dureaza mai mult de o ora si nu este mai complicata decat o extractie dentara.
  • Etapa 3. Urmeaza o perioada in care osul se reface in jurul implantului numita etapa de osteointergrare. Aceasta etapa poate dura intre 3-6 luni in functie de pacient si este similara cu refacerea osoasa dupa o extractie dentara.
  • Etapa 4. Se descopera implanul dentar printr-o procedura foarte simpla si se ataseaza prin insurubare bontul protetic. Dupa atasarea bontului protetic se ia amprenta si se face coroana definitiva. Acest proces dureaza cateva zile maxim o saptamana in functie de complexitatea lucrarii.

Indicatiile si contraindicatiile pentru implant dentar se discuta in cadrul unei consultatii de specialitate printr-o analiza a tuturor factorilor care sunt implicati in succesul acestui tratament: starea generala de sanatate, oferta osoasa si aspectele anatomice ale zonei edentate (necesita radiografie recenta sau CT dentar), igiena orala si obiceiurile vicioase. Din punctul de vedere al starii generale de sanatate , de tratamentul cu implanturi dentare poate beneficia practic oricine. Fac exceptie doar pacientii cu afectiuni grave (in faza acuta): cardiovasculare, metabolice, hepatice, renale, pulmonare sau diabet decompensat.

Ulterior realizarii lucrarilor pe implanturi pacientul este instruit de medicul dentist cum sa efectueze igienizarea orala. Depunerea placii bacteriene poate duce la infectarea tesuturilor din vecinatatea implantului.

Implantologie asistata computerizat
Noi colaboram cu www.3d-diagnostic.ro

Analiza ofertei osoase in vederea inserarii de implanturi dentare se face pe baza unei investigatii imagistice (radiografie sau tomografie dentara).  Tomografia dentara - CT - este foarte utila in cazurile complexe, cand tratamentul necesita inserarea mai multor implanturi dentare si eventual implanturi de os (sinus lift, latire creasta) pentru a face o analiza completa a problemelor dentare ale pacientului si pentru a putea prezenta acestuia costurile exacte ale tratamentului.
Pe baza acestei investigatii se realizeaza pe calculator o reconstructie tridimensionala a danturii pacientului si se poate face o simulare 3D a tratamentului propus. Astfel pacientul intelege foarte bine planul de tratament si manoperele implicate - ce urmeaza sa i se faca si de ce.

Tratamente Endodontice

Tratament cu instrumentar rotativ profesional al canalelor dentare infectate.


endodontia

Endodontia este specialitatea care se ocupa cu tratamentul canalului radicular si reprezinta baza stomatologiei, deoarece durata de viata a dintelui depinde in primul rand de corectitudinea acestui tratament.

Tratamentul de canal consta in indepartarea tesutului vasculo-nervos (a "nervului") din canalele radacinilor, urmat apoi de curatarea, largirea si sterilizarea acestor canale si apoi de obturarea lor. Obturatia de canal reprezinta ultima etapa a tratamentului endodontic si consta in sigilarea radacinilor cu materiale speciale, care previn infectiile.

In clinica noastra, aceste interventii se realizeaza cu aparatura si cu materiale de ultima generatie: Microscop endodontic Carl Zeiss, apex locator, cu ajutorul caruia se masoara exact lungimea canalului, sistem rotativ de largire a canalului, etc.

Durata tratamentului depinde de starea anterioara a nervului (inflamatie, infectie) dar si de dificultatea interventiei; altfel spus, se poate incheia dupa o singura sedinta sau dupa mai multe, in functie de particularitatile cazului respectiv.

Ceea ce urmarim noi este confortul pacientului pe parcursul intregului tratament, lipsa simptomelor ulterioare si obtinerea unei sigilari optime a dintelui, care sa asigure o durata de viata cat mai lunga a acestuia.

32

Terapia Cariei Dentare

Profilaxie, refacerea dintilor cariati cu materiale la culoarea dintilor, la copii si adulti


terapia cariei dentare-1 terapia cariei dentare-2

terapia cariei dentare-3

terapia cariei dentare-4