In cabinetul dentar profilaxia este importanta, atat pentru prevenirea bolilor dentare, cat si pentru mentinerea rezultatelor obtinute in urma diferitelor tratamente.
Actiunile profilactice au ca scop indepartarea factorilor ce duc la dezechilibre ale florei microbiene din cavitatea bucala. Acestia sunt placa bacteriana, tartrul, diverse micoze sau chiar obiceiul multor pacienti de a respira pe gura ( oral).Medicii nostri acorda o importanta deosebita, in timpul consultatiilor, sau dupa interventii de urgenta, instruirii individualizate a pacientilor pentru imbunatatirea tehnicilor de periaj, a folosirii zilnice a atei dentare, constientizarea necesitatii unui detartraj periodic.
Procedurile stomatologice de profilaxie includ:
- Instructaj de igiena orala individualizata, in functie de situatia clinica a fiecarui pacient - tehnici de periaj, folosirea atei dentare si a periutelor interdentare;
- Indepartarea placii bacteriene si a petelor;
- Detartraj supragingival si subgingival;
- Fluorizare topica;
- Consiliere nutritionala pentru controlul afectiunilor dentare;
- Recomandarea interventiilor ORL specifice de eliberare a cailor respiratorii pentru a permite o respiratie nazala normala;
- Sigilare santuri si fosete pe dintii cu pigmentari sau retentivitati morfologice accentuate;
- Aplicare de agenti desensibilizanti pe dentina expusa sau hipersensibila;
- Mentinatoare de spatiu la copii si protezarea (completarea) dintilor lipsa pentru a nu favoriza aparitia zonelor retentive unde se acumuleaza bacterii, tartru .
Detartraj si Planare radiculara
Detartrajul este o procedura stomatologica profilactica prin care se indeparteaza tartrul si placa dentara formate pe suprafata supragingivala ,pe smalt, dar in special subgingival pe suprafata radacinilor dintilor naturali sau artificiali.
Planarea radiculara este o procedura prin care se netezeste suprafata radacinei dintelui pe care stat atasat tartrul subgingival.Acest procedeu se aplica doar sub anestezie locala, la pacientii cu boala parodontala si necesita urmarire periodica in cadrul terapiei parodontale specifice.
Placa bacteriana este o aglomerare de reziduuri alimentare si colonii de bacterii sub forma unei pelicule albe, ce se formeaza pe dinti dupa masa. Aceasta substanta este lipicioasa si daca nu este indepartata prin periaj, in timp, se transforma in tartru (piatra) , care este un strat dur incolor sau de culoare cenusie, galbuie. Tartrul este un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor, care stand in contact cu dintii si gingiile, duce la aparitia cariilor si la inflamatii ale mucoaselor si tesutului de suport al dintilor(ligamentele parodontale si osul). Primele semne ale inflamatiei date de tartru sunt sangerarile gingivale prelungite la periajul dentar, apoi respiratia urat mirositoare, apoi retractiile gingivale sau chiar mobilitatea dintilor.
Tatrul dentar supragingival este la inceput incolor, apoi capata o nuanta maronie si poate fi observat cu usurinta de pacientii preocupati de aspectul estetic, totodata apare halena(miros urat) si apoi carii dentare insotite de sensibilitate la stimuli. Tartrul subgingival este mai dur si mai inchis la culoare, iar in timp isi mareste volumul ,desprinde gingia de pe dinte, producand leziuni profunde in jurul dintelui. In aceasta faza pacientul are o punga parodontala, iar tratamentul devine mai complicat. Fara o redresare a tehnicilor de igienizare, control periodic si terapie de specialitate , in timp, pacientii ajung sa isi piarda dintii fie datorita bolii parodontale , fie datorita proceselor carioase dezvoltate sub tartrul necuratat la timp.
Detartrajul si planarea radiculara se realizeaza cu ajutorul unor tehnici si instrumente variate, adaptate fiecarei situatii clinice in parte.
- Detartraj mecanic - Medicul indeparteaza tartrul prin dislocare, cu miscari de tractiune si presiune paralele cu axul dintelui. Detartrajul subgingival se realizeaza cu miscari scurte, ferme, de tip vertical, diagonal sau orizontal, cu ajutorul chiuretei. Apoi se iriga zona cu solutii de apa oxigenata si clorhexidina.
Detartrajul mecanic indeparteaza tartrul, dar nu indeparteaza foarte bine pigmentii din alimente, bauturi sau tutun. Este o tehnica mai veche care a fost aproape total inlocuita de metodele ce folosesc aparatele ultrasonice.
- Detartraj ultrasonic - Instrumentarul ultrasonic indeparteaza tartrul prin vibratii mecanice de inalta frecventa (20. 000 - 45. 000 Hz). Aceste aparate pot avea oscilatia antrenata fie prin tensiune alternativa, fie prin tensiune electromagnetica. Aceste aparate nu traumatizeaza gingiile si dintii, iar apa eliberata prin presiune maseaza, curata si indeparteaza reziduurile si petele pigmentare.
Instrumentarul ultrasonic are eficienta marita si asigura confort pacientului,ofera accesibilitate in zonele dificil de curatat,au efect antimicrobian.
Desi detartrajul cu ultrasunete este mai eficient decat cel manual, de obicei este indicata o combinatie intre cele doua tipuri.
- Detartraj sonic - Acest tip de detartraj este asemanator cu cel cu ultrasunete - aparatul este bazat pe principiul vibratiilor mecanice de inalta frecventa (8. 000 Hz), insa este antrenat de aerul comprimat. Detartrajul sonic lasa suprafata dintelui si a cimentului mult mai fina. Instrumentul se utilizeaza prin miscari cu usoara presiune asupra tartrului, acesta fiind fisurat.
In urma detrartajului mai pot ramane totusi mici depozite pe suprafata dintelui, care daca nu sunt indepartate vor fi baza pentru noi depuneri de tartru, ce trebuie indepartate prin periaj profesional. Slefuirea se realizeaza aplicand o pasta abraziva cu ajutorul unei periute rotative.
O tehnica noua, preferata de medicii clinicii noastre este air flow,respectiv un aparat care antreneaza un jet de bicarbonat impreuna cu apa si sableaza dintii dupa detartraj. Este complet nedureros si foarte eficient, lasand suprafata dintilor neteda si curata, astfel incat placa bacteriana si tartrul nu mai au microdenivelari pe care sa se refaca.
Detartrajul si periajul profesional sunt metode stomatologice profilactice recomandate la un interval de 6 luni, iar pentru fumatori la fiecare 3 luni.
Indicatii pentru detartraj
- tratament profilactic;
- sangerari gingivale in timpul periajului;
- gingii dureroase sau inflamate;
- santuri gingivale marite;
- gust neplacut si halena persistenta;
- inainte de orice terapie dentara reparatorie.
Contraindicatii pentru detartraj ultrasonic:
- pacientii cu stimulator cardiac,
- osteomielita locala;
- gingivita de menopauza ;
- diabet instadii avansate,cu probleme de coagulare trebuie sa evite detartrajul cu ultrasunete sau cel sonic;
- in cazurile de reflex puternic de voma, afectiuni respiratorii detertrajul se poate face doar cu anestezie locala.
Riscurile detartrajului
Dupa indepartarea tartrului care a acoperit suprafete dentare extinse este frecventa aparitia hiperesteziei sau a hipersensibilitatii dentinare. In aceste situatii medicul indica pacientului folosirea diferitelor paste de dinti sau ape de gura cu efect curativ si previne pacientul de aparitia sensibilitatii ce poate sa se mentina cateva zile.
In timpul planarii radiculare poate aparea durerea cauzata de expunerea radacinii dentare, aceasta persistand pana la o saptamana dupa chiuretarea parodontala.Si in aceste cazuri sunt folosite geluri sau solutii care se aplica local in cabinet sau individual, dupa periajul recomandat de medic.