Duminică, Septembrie 24, 2023

Fatete ceramice

Fatete ceramice sunt laminate de portelan sau fatete laminate dintr-o ceramica special care se poate realiza cu grosimi foarte reduse, stabilitate coloristica si duritate asemanatoare cu a dintelui natural.

Fatetarea dentara reprezinta o procedura stomatologica de refacere ce se incadreaza in categoria esteticii dentare, deoarece poate imbunatati forma, pozitia, aspectul si culoarea dintilor.

fatete-ceramice-2fatete-ceramice-1

Fatetarea poate fi:
1. indirecta – fatetele sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara,din material ceramic, timp in care (2 - 3 saptamani) pacientul poate purta fatete provizorii,
2. directa - fatetele sunt realizate in cabinetul medicului stomatolog, din compozit (bonding)
Fatetele ceramice sunt mai rezistente, mai scumpe si au o durata de viata mai indelungata (pana la 15 ani) decat cele din materiale compozite (pana in 2 ani). Totodata, materialul compozit isi poate schimba culoarea in timp, insa ceramica are transluciditatea si stralucirea smaltului natural.

Indicatii pentru fatete ceramice
Fatetarea poate fi realizata pe un singur dinte sau pe mai multi, chiar pe intreaga portiune a arcadelor vizibila in timp ce zambim - de obicei pana la 10 dinti anteriori pe fiecare arcada. Fatetele ceramice pot rezolva probleme precum:
- spatieri si diasteme (strungareata);
- fracturi de unghiuri in smalt si fisuri ale dintilor;
- discromii datorate tratamentelor endodontice, medicamentelor sau fluorozei;
- eroziunea smaltului;
- dinti strambi, inegali si nealiniati corect;
- obturatii mari inestetice pe dintii anteriori;
- hipoplazii de smalt;
- amelogeneza imperfecta;
- dinti prea scurti;
- dinti cu o rotatie usoara;
- dintii conoizi.

Contraindicatii pentru fatete ceramice
-Pacienti cu obiceiuri parafunctionale,care scrasnesc din dinti. Fatetele din material ceramic se pot fisura sau sparge cu usurinta la un pacient care sufera de bruxism. Mai intai se aplica o gutiera speciala care se poarta noaptea timp de 6luni, un an, pentru detensionarea musculaturii.
- Dinti cu o cantitate de smalt necorespunzatoare sau insuficienta nu pot fi acoperiti cu fatete de portelan deoarece acestea se cimenteaza doar pe smaltul dentar.
-Pacienti cu boli parodontale active si descompunere dentara. Dintii ce urmeaza a fi fatetati trebuie sa fie sanatosi, cu implantare buna in os.
- Igiena orala deficitara.
- Morfologie(forma) coronara nefavorabila.
- Ocluzie(muscatura) incorect echilibrata la nivelul dintilor laterali(masele). Daca dintii din zona de masticatie nu ofera echilibru si stabilitate la inchiderea gurii si in miscarile functionale, nu se pot aplica fatete pe dintii frontali, pentru ca ele vor fi supuse unor forte orizontale de forfecare ce duc la desprinderea sau fractura lor.

Procedura de fatetare dentara

Primul pas in restructurarea zambetului cu ajutorul fatetelor ceramice este discutia preliminara cu medicul dentist estetician si stabilirea obiectivelor tratamentului.Cu ajutorul tehnicii fotografice medicul poate explica si exemplifica pacientului posibilitatile de restaurare cu ajutorul fatetelor dentare. Se fac ,de asemenea, machete provizorii ( mock-up) pe care pacientul le vede, le poate purta o perioada, care se pot modifica in functie de dorinta individuala a pacientului, de adaptarea functionala in masticatie si fonatie. Dupa ce se definitiveaza astfel forma, dimensiunea, proportia optima la care se doreste sa se ajunga, se vor realiza si fatetele definitive.Ele se fixeaza pe dinti cu adizivi speciali, foarte rezistenti, la culoarea proprie dintelui.
In functie de rezultatul asteptat de pacient, acesta poate alege intre fatetare si alte tratamente alternative: albire dentara, restaurare coronara, tratament ortodontic.

Preparatia dintelui este stabilita in functie de tipul de fatetare stabilita cu ajutorul mock-up-ului, respectiv lucrarea provizorie care mimeaza rezultatul final scontat. Sunt situatii in care se pot realiza fatete ceramice „no prep", adica fara slefuirea suprafetelor dintilor, sau care necesita prepararea dintilor prin slefuire. Aceasta etapa consta in slefuirea reductionala minima a smaltului, cu ajutorul frezei dentare, pe o adancime de 0,3 - 0,8 mm, pe portiunea unde va fi lipita fateta. Utilizarea anesteziei nu este obligatorie, insa este indicata pentru pacientii anxiosi sau foarte sensibili.

Amprentarea - Dupa pregatirea dintilor este necesara amprentarea, pentru ca fatetele ceramice sa se potriveasca perfect anatomiei pacientului. Pana la realizarea fatetelor in laboratorul dentar, medicul aplica o lucrare provizorie, dar pentru ca preparatiile sunt minime, aceasta are grosime foarte redusa si stabilitate mica, deci pacientul trebuie sa fie foarte atent in masticatie. Dupa slefuire dintii au suprafata mai rugoasa si colturile ascutite, si este normal ca acestia sa fie mai sensibili la stimuli reci sau fierbinti, de aceea este important sa mentina lucrarea provizorie pe dintii cu preparatii pana la realizarea restaurarii finale.

Cimentarea fatetelor ceramice - Lipirea fatetelor este ultimul pas al procedurii si totodata momentul in care pacientul isi va putea admira stralucirea noului zambet mult dorit. Dupa ce verifica fatetele pentru a se potrivi perfect, medicul executa un gravaj de curatare si decontaminare pe suprafata dintilor, aplica un adeziv special, de aceeasi culoare, pe fiecare fateta si lipeste fateta definitiv de dinte, prin tehnica de bonding.

Fatete fara preparatie - Desi fatetele dentare sunt o procedura ce necesita prepatatie minima a dintelui, noile materiale ceramice permit realizarea unor fatete foarte rezistente si suficient de subtiri pentru a elimina necesitatea slefuirii smaltului. Acest tip de fatete se pot realiza atunci cand nu sunt necesare corectari de pozitie pe dinti rotati sau evazati. Fatetele „no prep" au grosimea unei lentile de contact si ofera posibilitatea unei proceduri reversibile, spre deosebire de fatetele ceramice clasice. Daca sunt intretinute in mod corect si in conditiile unei igiene orale corespunzatoare aceste fatete pot avea aceeasi rezistenta ca cele clasice.

Avantajele fatetelor ceramice
- In primul rand, fatetele fizionomice din material ceramic ofera un aspect estetic exceptional, datorita asemanarii perfecte cu smaltul dentar. Ele au transluciditate, permitand trecerea luminii,au stralucire si culoare ce pot copia perfect dintele natural.
- Fatetele ceramice sunt rezistente la actiunea colorantilor din alimente si lichide, spre deosebire de fatetele din rasini compozite. Aceasta proprietate este un adevarat beneficiu pentru pacientii care consuma frecvent cafea, vin rosu, ceai sau tutun.
- Fatetarea dentara este o procedura restaurativa minim invaziva, mai conservatoare decat coroana dentara.
- Portelanul este un material tolerat foarte bine de tesuturile gingivale.
- Rezistenta mecanica crescuta.
- Fatete fara preparatie nu necesita prepararea smaltului dintelui.

Dezavantajele fatetelor ceramice
- Fatetele ceramice clasice - cu slefuirea dintelui - reprezinta o procedura ireversibila.
- Procedura estetica costisitoare.
- Discromiile accentuate nu pot fi reparate.
- Fixarea nu este intotdeauna eficienta; pot cadea in lipsa unei ingrijiri adecvate.
- Daca se fisureaza sau fractureaza, de cele mai multe ori fatetele din portelan nu pot fi reparate.
- Dintii acoperiti cu fateta sunt la fel de vulnerabili in fata cariilor.
- In urma indepartarii unui strat de smalt, dintele poate ramane hipersensibil.
- Ceramica este rezistenta, insa in acelasi timp fragila - nu rezista la forte de torsiune.