Inlocuirea dintilor absenti cu implanturi de titan
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o radacina dentara artificiala fabricata din titan pe care medicul dentist o introduce in osul mandibular/maxilar ,care impreuna cu un bont si o coroana dentara inlocuiește un dinte lipsa. Implanturile dentare se recomanda persoanele care si-au pierdut unul sau mai multi dinti in urma extractiilor, in urma unei boli parodontale, a unui accident sau din orice alt motiv.
Implantul dentar a devenit in ultimul deceniu o metodă de tratament sigură si simplă în cazul în care ați pierdut unul sau mai mulți dinți, sau pentru înlocuirea imediata a unor dinți total compromiși, care nu mai pot fi tratați. In multe cazuri dintele afectat poate fi înlocuit cu implant dentar chiar in momentul extracției.
Dintre avantajele aplicarii implanturilor putem mentiona:
- înlocuirea dintelui lipsa printr-o intervenție nedureroasa, fără a afecta integritatea dinților vecini , pentru a-i folosi ca sprijin
- menținerea înălțimii osului în zona edentata, care altfel s-ar atrofia progresiv. Cu cât se temporizeaza mai mult înlocuirea unui dinte lipsă, cu atât protezarea devine mai dificilă, deci mai costisitoare !
- ofera o alternativa la protezele dentare sau pot stabiliza proteze totale imposibil de stabilzat
Tratamentul cu implant dentar se realizeaza , de obicei , in etape:
- Etapa 1. Consultatia dentara stabilirea planului de tratament prin implante si efectuarea unor radiografii/tomografii si a altor analize medicale in functie de caz.
- Etapa 2. Sub anestezie simpla se insera in os implantul dentar, etapa in urma carei gingia acopera complet zona implantata. Operatia de insertie a implantului nu dureaza mai mult de o ora si nu este mai complicata decat o extractie dentara.
- Etapa 3. Urmeaza o perioada in care osul se reface in jurul implantului numita etapa de osteointergrare. Aceasta etapa poate dura intre 3-6 luni in functie de pacient si este similara cu refacerea osoasa dupa o extractie dentara.
- Etapa 4. Se descopera implanul dentar printr-o procedura foarte simpla si se ataseaza prin insurubare bontul protetic. Dupa atasarea bontului protetic se ia amprenta si se face coroana definitiva. Acest proces dureaza cateva zile maxim o saptamana in functie de complexitatea lucrarii.
Indicatiile si contraindicatiile pentru implant dentar se discuta in cadrul unei consultatii de specialitate printr-o analiza a tuturor factorilor care sunt implicati in succesul acestui tratament: starea generala de sanatate, oferta osoasa si aspectele anatomice ale zonei edentate (necesita radiografie recenta sau CT dentar), igiena orala si obiceiurile vicioase. Din punctul de vedere al starii generale de sanatate , de tratamentul cu implanturi dentare poate beneficia practic oricine. Fac exceptie doar pacientii cu afectiuni grave (in faza acuta): cardiovasculare, metabolice, hepatice, renale, pulmonare sau diabet decompensat.
Ulterior realizarii lucrarilor pe implanturi pacientul este instruit de medicul dentist cum sa efectueze igienizarea orala. Depunerea placii bacteriene poate duce la infectarea tesuturilor din vecinatatea implantului.
Implantologie asistata computerizat
Noi colaboram cu www.3d-diagnostic.ro
Analiza ofertei osoase in vederea inserarii de implanturi dentare se face pe baza unei investigatii imagistice (radiografie sau tomografie dentara). Tomografia dentara - CT - este foarte utila in cazurile complexe, cand tratamentul necesita inserarea mai multor implanturi dentare si eventual implanturi de os (sinus lift, latire creasta) pentru a face o analiza completa a problemelor dentare ale pacientului si pentru a putea prezenta acestuia costurile exacte ale tratamentului.
Pe baza acestei investigatii se realizeaza pe calculator o reconstructie tridimensionala a danturii pacientului si se poate face o simulare 3D a tratamentului propus. Astfel pacientul intelege foarte bine planul de tratament si manoperele implicate - ce urmeaza sa i se faca si de ce.