Duminică, Septembrie 24, 2023

Tratamente Parodontale

profilaxie, tratament si mentinere in boala parodontala, parodontoza


 

periodontal-treatment

Boala parodontala sau Paradontoza este o boala care afecteaza radacina dintilor, mai precis sistemul de suport al dintilor. Ea se datoreaza in pricipal unei igiene orale precare care favorizeaza formarea tartrului dentar. Tartrul dentar se depune intre dinte si gingie determinand indepartarea gingiei, a ligamentelor dentare, apoi o osului de sustinere din jurul dintelui. Microbii gasesc in tartru un mediu propice de dezvoltare , ei fiind responsabili de inflamarea gingiei ( gingivita),apoi distrug ligamentele si determina resorbtia osului din jurul dintelui. Pe termen lung, boala parodontala netratata duce la pierderea dintilor, asociata cu o atrofie accentuata a osului maxilar.

Placa bacteriana si tartrul
Tartrul este considerat un factor iritativ local, si din aceasta cauza trebuie indepartat periodic, in scop preventiv si curativ, de pe suprafetele coroanelor si radacinilor. Tartrul se formeaza prin mineralizarea placii bacteriene.

Ce este placa bacteriana?
Cavitatea orala este in mod obisnuit plina de bacterii. Acestea, in combinatie cu alte particule si cu mucusul salivar, formeaza in mod constant o pelicula lipicioasa pe suprafata dintilor, numita placa bacteriana.
Placa bacteriana,fiind o aglomerare bacteriana aderenta de suprafata dintilor, nu poate fi indepartata prin jet de apa sau simpla clatire. Placa bacteriana poate fi prezenta si pe alte suprafete din cavitatea bucala: suprafetele obturatiilor(plombelor), ale protezelor, aparatelor ortodontice, implanturilor dentare. Formarea placii bacteriene incepe la o ora dupa periaj si se acumuleaza in cantitate maxima dupa 30 de zile in functie de dieta (in special zaharurile si carbohidratii asigura o matrice favorbila), fumatul (usuca mucoasa bucala,reduce oxigenarea tesuturilor), starea de igiena locala, etc.
Placa bacteriana supragingivala este de culoare alb-galbena si are consistenta moale la inceput si poate fi indepartata cu usurinta. Cu timpul, aceasta se mineralizeaza si devine tartru, fiind mai dura si mai aderenta, iar culoarea sa devine maroniu spre negru prin impregnare cu pigmenti din alimente sau nicotina, in cazul fumatorilor.
In functie de localizare, se diferentiaza doua tipuri de tartru:
1. Tartru supragingival;
2. Tartru subgingival.
Tartrul subgingival este o continuare a tartrului supragingival in spatiul de sub gingie, fiind de culoare maroniu inchis spre negru, avand o consistenta "pietroasa" si o aderenta crescuta la structurile dentare.

Cauzele bolii parodontale
Placa bacteriana , daca nu este indepartata zilnic, se mineralizeaza si se transforma in tartru dentar. Acesta nu poate fi indepartat prin periaj , ci numai profesional, de catre medic sau asistenta igienista. De aceea, tinand cont de faptul ca placa poate fi indepartata numai prin periaj si ata dentara (singura care curata eficient spatiile interdentare), igiena orala zilnica are un rol hotarator in prevenirea acestei afectiuni. Tartrul dentar, prin acumularea sa, indeparteaza mecanic gingia de pe dinte, iar microbii din componenta sa o inflameaza, cauzand primul stadiu de afectiune parodontala, numit gingivita.

Pacientii se prezinta cu urmatoarele simptome :

 • Gust neplacut in gura si respiratie urat mirositoare;
 • Gingii inflamate, de culoare rosu aprins;
 • Gingii sensibile care sangereaza cu usurinta;
 • Prurit (mancarime) a gingiilor;
 • Dinti cu gingii retrase;
 • Masticatie dureroasa;
 • Sensibilitate dentara la rece, cald, dulce, acru;
 • Dinti mobili;
 • Puroi care apare la baza dintilor;
 • Lucrarile fixe (puntile) par scurte iar protezele partiale nu se mai adapteaza doarece dintii restanti se deplaseaza.

Principalii factori de risc, ce pot agrava afectiunea initial localizata doar gingival sunt:

 • Fumatul, stresul, modificarile hormonale sau predispozitia genetica sunt doar cativa dintre factorii de risc ai parodontozei, cunoscuta si sub numele de boala parodontala.
 • Fumatul este unul din principalele motive de aparitie si dezvoltare a bolii parodontale. In plus, sansele de succes ale tratamentului parodontal sunt drastic reduse de continuarea fumatului.
 • Modificarile hormonale (fete/femei) - apar in timpul menstruatiei, sarcinii, alaptarii, datorita consumului de anticonceptionale si determina o usoara inflamare a gingiilor care favorizeaza invazia microbiana in lipsa unei igiene corespunzatoare, determinand gingivita (in special in sarcina).
 • Diabetul - persoanele diabetice sunt predispuse la infectii, inclusiv la cele parodontale.
 • Medicamentele (steroizii, medicamente antiepileptice, medicatia pentru cancer si anticonceptionalele orale) - multe medicamente prescrise pentru alte afectiuni ale organismului reduc considerabil fluxul salivar din cavitatea orala. Datorita faptului ca saliva contine multe substante protectoare pentru tesuturile din gura, reducerea cantitativa a acesteia "expune" gura la atacul microbian, respectiv infectiior, cum este cea parodontala. Alte medicamente determina cresterea exagerata a gingiilor, determinand o igienizare mult mai dificila.
 • Bolile organismului - precum cancerul si SIDA, impreuna cu medicamentele pentru tratamentul acestora, pot afecta negativ starea de sanatate a gingiilor.
 • Predispozitia genetica - unele persoane sunt mai predispuse la boli parodontale decat altele.
 • Stress-ul - determina o scadere imunitara care expune si gingiile la instalarea si dezvoltarea afectiunilor parodontale.
 • Dintii incorect aliniati (strambi) sunt mai dificil de curatat ,in special in spatiile interdentare, si predispun pacientul aproape intotdeauna la boala parodontala.
 • Tratamente dentare incorecte , respectiv coroanele, puntile si obturatiile (plombele) vechi si/sau incorect adaptate, determina retentia de placa bacteriana cu aparitia bolii parodontale.
 • Consumul cronic de alcool afecteaza atat pe cale locala (iritarea tesuturilor moi) cat si pe cale generala, metabolica starea de sanatate orala.
 • Igiena deficitara pacientii care nu respecta regulile de igiena orala si evita cabinetul dentar pentru igienizarile profesionale periodice vor dezvolta in mod sigur boala parodontala.
 • Dieta alimentara dezechilibrata si consumul de alimente dulci si lipicioase sau de bauturi carbogazoase.
 • Prevenirea bolii parodontale
 • Igiena individuala riguroasa , un periaj corect, utilizarea atei dentare si a apei de gura, precum si igienizari profesionale realizate periodic in cabinet (din 6 in 6 luni).

Tratamentul profesional de igienizare este realizat de medicii nostri,care se vor asigura ca dupa prima vizita ati inteles cum se face un periaj corect, cum se foloseste ata dentara si care este rolul igienei orale in prevenirea sau stabilizarea bolii parodontale. Cu ajutorul tehnologiei vi se va prezenta placa bacteriana, veti vedea ariile neatinse de periuta dentara. Se acorda o atentie deosebita indepartarii placii bacteriene si a tartrului de la nivel subgingival, fara sa fie afectate structurile dentare si gingivale. Suprafetele dentare grosier curatate vor fi netezite prin tratament de air-flow, vor fi lustruite cu ajutorul pastelor profilactice, dezinfectate , operatiunea de igienizare incheindu-se cu aplicarea topica de geluri si medicamente in spatiile din jurul dintilor (in cazurile unor leziuni parodontale mai profunde).

 • Renuntarea la fumat.
 • Controlul de specialitate si monitorizare riguroasa a bolii din partea pacientilor diabetici .! Atentie: diabetul favorizeaza agravarea bolii parodontale, insa boala parodontala netratata poate intretine diabetul.
 • Controale anuale la pacienti cu antecedente de boala parodontala in familie. Este indicata o monitorizare si la nevoie profilaxie precoce la tinerii ai caror parinti sau bunici sufera de boala parodontala.
 • Evitarea (pe cat posibil) a factorilor de stress, consultarea unui psihoterapeut, etc.
 • Rezolvarea problemelor dentare in totalitate : schimbarea lucrarilor si a plombelor vechi, alinierea dintilor daca este cazul (medic specialist ortodont).
 • Dieta echilibrata

Consumati alimente variate, din toate grupele alimentare : cereale, lactate, carne, peste, etc. Eliminati gustarile dintre mese si periati dintii dupa consumul de alimente lipicioase.

Complicatiile bolii parodontale
In unele studii, cercetatorii au observat ca oamenii cu afectiuni parodontale ( comparativ cu persoanele sanatoase parodontal) au fost predispuse sa dezvolte boli de inima sau diabet, unii chiar accidente vasculare. Alte studii au aratat ca femeile cu parodontopatii au mai multe sanse decat cele cu gingii sanatoase sa nasca copii prematuri, cu greutate mica la nastere.
Un lucru este cert: microbii din pungile parodontale sunt transportati de sange in tot organismul, producand imbolnaviri si infectii la distanta, cea mai cunoscuta fiind boala de focar (boala grava de inima de cauza microbiana). Controlul acestor infectii poate salva dintii,cea ce ar trebui sa fie un motiv suficient pentru a determina pacientii sa aiba grija de sanatatea dentara.

Igienizarea profesionala
In primul rand, cu ocazia consultatiei in clinica noastra, medicul de specialitate impreuna cu asistentul igienist vor intocmi o fisa de istoric medical identificand problemele de sanatate generala si conditiile de baza sau factorii de risc ce conduc la boala parodontala.Vor fi inspectate cu atentie cavitatea orala, dintii si mucoasele si se vor masura "buzunarele" (pungile parodontale) aparute in jurul dintilor, intocmind o "harta parodontala" in fisa pacientului. In mod normal, aceste spatii nu ar trebui sa depaseasca 3 mm in profunzime. Pentru a vedea pierderea de masa osoasa, dar si pentru intregirea diagnosticului, vom realiza radiografii digitale seriate, foarte utile pentru monitorizarea evolutiei bolii de-a lungul etapelor terapeutice.

Scopul principal al tratamentului este acela de a controla infectia.
Numarul programarilor si tipurile de tratament pot varia, in functie de gravitatea bolii parodontale. Orice tip de tratament ales impune din partea pacientului o colaborare totala, in sensul unei igiene orale riguroase realizata individual cu constiinciozitate, conform indicatiilor primite. Medicul poate recomanda modificarea anumitor comportamente, cum ar fi renuntarea la fumat, tratarea tuturor problemelor dentare, schimbarea medicatiei pentru alte afectiuni, ca o modalitate de a imbunatati rezultatele tratamentului.

Tratamentul propriu-zis incepe cu scalarea si planarea radiculara
Medicul parodontolog impreuna cu igienistul dentar indeparteaza placa printr-o metoda de curatare profunda numita scalare si planare radiculara. Scalarea inseamna detartrajul minutios, manual si cu piezo-ultrasunete, deasupra si de sub linia gingiei. Planarea radiculara netezeste radacina dintelui eliminand acumularile bacteriene ce produc si intretin boala parodontala. Nu exista durere, se realizeaza cu anestezie locala, fara discomfort . Cand pungile osoase sunt profunde,ele vor fi eliminate pentru a nu mai exista spatii retentive pentru bacterii.

Medicatie locala si generala
Medicamentele se utilizeaza cu succes in tratamentul bolii parodontale, insa intotdeauna ca adjuvant al procedurilor chirurgicale, dupa inlaturarea factorilor cauzali. Eficienta aplicatiilor medicamentoase locale este in directa legatura cu gravitatea bolii si cu gradul de sangerare.
Medicament Ce este? De ce se foloseste? Cum se foloseste?
Apele de gura Solutii antiseptice care contin clorhexidina Controlul infectiei sau dupa chirurgia parodontala Clatire orala la indicatia medicului sau igienistului
"Chips-uri" antiseptice O folie mica compusa din gelatina si clorhexidina Controlul infectiei local si reducerea profunzimii pungilor parodontale Dupa scalare si planare se introduce in punga unde se dizolva lent, in timp
Gel cu antibiotic Gel care contine doxicilina Controlul infectiei local si reducerea profunzimii pungilor parodontale Dupa scalare si planare se introduce in punga unde se dizolva lent, timp de 7 zile
Microsfere cu antibiotic Particule mici, rotunjite ce contin antibiotic numit minocyclina Controlul infectiei local si reducerea profunzimii pungilor parodontale Dupa scalare si planare, periodontistul le introduce in pungi, unde se dizolva lent, in timp
Enzime supresoare O doza scazuta de antibiotic ( doxycycline) care mentine enzimele distructive ale organismului sub control Pentru blocarea raspunsului enzimatic al organismului (daca nu este controlat, anumite enzime poate descompune tesutul parodontal) Sub forma de capsule, se administreaza dupa scalare si planare
Antibiotice orale Tablete sau capsule cu antibiotice Pentru tratamentul de scurta durata a infectiilor acute ori a infectiilor parodontale persistente Tablete sau capsule administrate pe cale orala

Tratamentul chirurgical
1. Operatia cu lambou
Abordarea chirurgicala este necesara atunci cand, dupa scalare si planare profunda, asociata cu tratament medicamentos, in jurul dintilor raman zone de rezorbtie osoasa numite pungi parodontale, in care se strange tartrul si implicit bacteriile patogene. In final, gingiile se retrag usor dupa vindecare, in urma repozitionarii lor pe noul plan osos. Astfel, bacteriile nu vor avea unde sa retentioneze, iar igiena orala va fi efectuata mult mai usor.
2. Grefe de os si tesut
In completarea operatiei cu lambou, medicul poate sugera, atunci cand este cazul, grefele de os si de tesut. Acestea reprezinta o modalitate de inlocuire sau stimulare a cresterii de tesut osos si gingival nou. Tehnica se numeste regenerare tisulara ghidata si implica utilizarea de solutii, granule osoase si membrane "transplantate" in locurile distruse de boala parodontala.
Deoarece fiecare caz este diferit, nu este posibil sa se prevada cu certitudine care va fi succesul pe termen lung a acestor grefe. Rezultatele tratamentului depind de multi factori, inclusiv cat de mult a progresat boala parodontala, cat de bine mentine pacientul igiena orala la domiciliu si de anumiti factori de risc, cum ar fi fumatul, alcoolul, care pot sa reduca dramatic sansele de succes.
Vindecarea si stabilizarea acestei boli, in special daca pacientul se adreseaza medicului intr-o faza avansata, depind de intelegerea de catre bolnav a importantei respectarii indicatiilor specifice , individuale de igiena orala zilnica.